Sena Dagadu

Dagadu Veronika Sena a ghánai Accrában született, anyja magyar, apja ghánai. Accrában nőtt fel két testvérével és sok zenével – súlyosan nagy dózisban. Már az óvodában is folyamatosan részt vett mindenféle kreatív tevékenységben, mint pl. a tradicionális dobolás, ének, tánc, versmondás, színjátszás, az általános iskolában pedig már maga is írt és előadott színdarabokat, előadásokat. A középiskolában már MC-ként vált népszerűvé, számos iskolai partinak és rendezvénynek volt a házigazdája. Sena gyerekkorától kezdve szinte egész életét a színpadon töltötte.

Sena 2001-ben kezdte zenei karrierjét Budapesten, amikor lehetősége nyílt együttműködni DJ Mango-val, Bosival és más neves magyar underground hip hop és dancehall DJ-vel és MC-vel. A munkakapcsolatok szoros barátságokká növekedtek, melyek közös alapja a freestyle hip hop volt. Ekkoriban a Gimmeshot Crew néven futó csapat hetente szervezett dancehall, hip hop esteket a budapesti G-Pont klubban, ahol ilyenkor körbejárt a mikrofon, és aki érzett magában elég kurázsit és elég jó volt, szabadon megragadhatta, hogy megőrjítse a közönséget. Sena máris otthon érezte magát, s ennek a kölcsönös kapcsolatnak a gyümölcseként született meg Sena és a Gimmeshot label közös lemeze, a Sena First One.

Az album azonnali sikert hozott a magyar underground szcénában, s a következő években koncertek és élő projektek egész sorát eredményezte. Magyarországon kívül ugyan nem forgalmazták, mégis könnyen eljutott Európa számos más országába és hamar elterjedt Ghánában is. Az albumon lévő számok olyan ismert magyar producerek és zenészek együttműködésével készültek, mint Modul aka Mango (Gimmeshot Crew), Yonderboi, Zagar, Absolut, Polskie, Superbeat, Marcel, illetve olyan zenekarokkal együtt, mint a Kamu és a Skeg, és olyan vendég MC-kkel, mint Bobakrome, Busa, Kemon, Hibrid, Interfunk, Rapa és még sokan mások, emellett állandó tagja az Irie Maffia-nak.

Jelentősebb fellépések:

Rototom Sunsplash (Udine, Olaszország) – 2007, 2008

My City Budapest (Amsterdam, Hollandia) – 2008

Sentiero Di Pace (Path Of Peace) Festival (Rovereto, Olaszország) – 2008

Red Bull Music Clash: Irie Maffia vs. Magna Cum Laude (Miskolc, Magyarország) – 2008

Pannónia Fesztivál (Várpalota, Magyarország) – 2009

GYÁR Fesztivál (Miskolc, Magyarország) – 2010

Campus Fesztivál (Debrecen, Magyarország) – 2012

Sziget fesztivál (Main stage, Budapest, Magyarország) – 2015